Diversity Academy is een trainingsprogramma waar je ondersteund en gestimuleerd wordt om jouw talenten in te zetten voor een inclusieve wereld. In 3 maanden word jij klaargestoomd om (samen met anderen) een expositie te presenteren die op 5 juli live gaat op toffe culturele hotspots in Breda!
Het programma bestaat uit 4 artistieke workshops, 4 sociale workshops, 4 mix workshops, 4 werksessies en een productieperiode. Alles vindt plaats op maandag- en woensdagavonden van 19:00 tot 22:00 uur in Breda.
Diversity Academy is voor jongeren van 18 t/m 25 jaar, maar we maken zo nu en dan een uitzondering. Dus ben jij net 17 of ga je richting de 30? Meld je dan alsnog aan en dan bespreken we het. Met behulp van een grote dosis creativiteit, sociaal enthousiasme, en 10 verschillende experts ga jij aan de slag om jouw stem te ontdekken en dat om te zetten in een vet project. Wat vind je belangrijk voor jezelf, voor anderen, en voor onze maatschappij? Om daarachter te komen krijg jij workshops over bijvoorbeeld film, fotografie, seksuele vrijheid en/of vrouwenemancipatie.
De nieuwe kennis die je binnen het programma opdoet over de sociale thema’s en artistieke vormen zet je om in een real life expositie die jij samen met anderen opzet. Met hulp van de expert die het beste bij jou past, en een persoonlijke coach, zorgen we ervoor dat jij hier helemaal klaar voor bent! Wat goed is om te weten, meer dan 95% van de Academy wordt betaald door mensen die in jou geloven. Diversity Academy kost in 2024 115 euro per persoon. Kun je het niet betalen? Stuur ons dan een berichtje, dan denken we met je mee.
Je kan je via deze website aanmelden om mee te doen met het programma. Er zijn in totaal 55 plekken voor de Academy. We bellen jou op het moment dat je je aanmeld, zo checken we of de verwachtingen van jou en ons bij elkaar past. Daarnaast hanteren we een vol=vol principe, zo kunnen we ervoor zorgen dat alles zo snel mogelijk voor jou duidelijk is. Is de 55 bereikt? Meld je dan alsnog aan, dan kom je op de wachtlijst. Als iemand uitvalt, krijg jij dit meteen te horen.
Na het kennismakingsgesprek mag je bepalen of je nog steeds mee wil doen. Bevestig jij en de community manager samen jouw aanmelding? Dan ben je verzekerd van een plekje! Vanaf dan wordt alles in orde gebracht voor je deelname. Dit betekent onder andere dat we je vragen de eigen bijdrage te betalen. Mocht je even willen kletsen over de eigen bijdrage, stuur ons dan vooral een berichtje!
Je bent binnen en kan beginnen! Zet alle data maar alvast in je agenda, want voor je het weet gaan we van start en word je lekker ondergedompeld in de wereld van BO Diversity. Zijn er dagen waarop je absoluut niet kan? Stuur ons dan een berichtje, dan kijken we even met je mee. Wij hebben er zin in! Jij ook?
Het thema seksuele vrijheid gaat over seks, intimiteit en relaties. Je leert meer over heersende taboes over seks, hoe de heteronorm (Say whut? Leggen we je uit!) drukt op mensen en hoe je je kan inzetten om deze thema’s meer bespreekbaar te maken.
Wat is gender en hoe komt het dat we van mannen andere dingen verwachten dan van vrouwen? Tijdens deze workshop leer je over genderrollen en wat de impact van deze ‘hokjes’ is op mensen.
Bij deze workshop gaan we de diepte in over de hedendaagse onderdrukking van de gekleurde mens door het koloniale verleden, de kansenongelijkheid op basis van afkomst in Nederland en de beeldvorming in de sociale media en de Nederlandse pers.
Bij het thema vrouwen-emancipatie gaan we in op de positie van de vrouw, seksuele intimidatie en gendergelijkheid. We gaan het expliciet hebben over de wortels van seksisme, de rechten van vrouw door de jaren heen en persoonlijke ervaringen rondom intimidatie.
Vanuit welke hoek moet je filmen om een bepaalde sfeer te creëren? Wat zijn de beste hacks als je begint met filmen en hoe kan je jouw boodschap omzetten tot een korte film? Bij film word je meegenomen in het proces van een vaag idee tot indrukwekkend eindresultaat.
Hoe kan je iets ‘zien’ in het dagelijkse leven en dat vangen in beeld? Wat is het proces van idee, tot moodboard, tot definitieve foto’s? Bij fotografie leer je hoe je sociale thema’s onder de aandacht kan brengen aan de hand van fotografie en creëer je jouw eigen stijl.
Bij visual storytelling leer je mensen mee te nemen naar het hart van je boodschap. Hoe kom je eerlijk en authentiek over? Visual storytelling draait om een verhaal beeldend vertellen of een verhaal verbeelden. Je maakt kennis met de wereld van illustraties en visuals i.c.m. storytelling.
Welke technieken en vormen van woordkunst zijn er allemaal? Hoe zorg je ervoor dat je jouw beeld of film perfectioneert met passende teksten? Wat kan je allemaal zeggen met woorden en hoe vertaal je jouw boodschap naar tekst? Laat je meenemen in de wereld van woorden.
In deze fase staat kennismaking centraal, met elkaar en met de onderwerpen. Tijdens de kick-off, vertellen we je alle ins en outs over het programma, maak je kennis met elkaar en ga je aan de slag met je eigen doelen. Ook krijg je je eerste huiswerkopdracht en ga je dit uiteindelijk bespreken met een coach, om meer inzicht te krijgen op jouw eigen persoonlijke profiel. Voordat de volgende fase gaat beginnen, gaan we een introductie geven over de sociale thema’s, over de artistieke vakken. Zo kan jij een goede keuze maken welke thema’s en vakken jij wil volgen en bij wie je past. Je wordt namelijk gematcht op basis van jouw interesses en jouw persoonlijke profiel.
Deze fase is de verdiepende fase, hierin krijg je de keuze in welk sociaal thema en welke artistieke kant jij je wil ontwikkelen. Deze fase staat in teken van kennisverbreding, ontwikkeling en verdieping. Jij leert meer over de vakken die je hebt gekozen en gaat aan de slag met jouw interesse en talent. Je mag alle workshops volgen, maar je moet wel een keuze maken waar jouw focus op ligt voor het eindresultaat. Deze keuze hebben je in de vorige sessie gemaakt. Ook is jouw groepje gevormd op basis van dezelfde interesses. In het groepje kunnen jullie ervoor kiezen om de gekozen richtingen allemaal samen te volgen of dat jullie je opsplitsen door bijvoorbeeld een teamlid zich te laten verdiepen in film en de ander in creative writing. Voorbeelden zijn:
- Een shortfilm met spoken word over de positie van zwarte vrouwen.
(film, creative writing, dekolonisatie en vrouwenemancipatie) - 2 artistieke vormen, 2 sociale thema’s
- Een fotoreeks over genderdiversiteit zijn.
(fotografie en genderdiversiteit) - 1 artistieke vorm, 1 sociaal thema
- Een visueel ontwerp over de beeldvorming van queer moslims.
(visual storytelling, genderdiversiteit, seksuele vrijheid, dekolonisatie) - 1 artistieke vorm, 3 sociale thema’s
Deze fase is het voorbereiden en daadwerkelijk uitvoeren van jouw artistiek sociale product en het tentoonstellen ervan. Deze fase staat in teken van creëren, samenwerken en exposeren. Je gaat aan de slag met de kennis die je hebt opgedaan en je gaat met jouw groep een concept uitwerken en uitvoeren. Er vinden drie begeleide werksessies plaats en nog één productie sessie. Als kers op de taart vindt de expositie periode plaats, die natuurlijk met jouw vrienden en familie feestelijk wordt geopend. Om de Acadamy af te sluiten komen jullie nog een keer terug na afloop van de expositie, een evaluatie en afscheid vindt dan plaats.